24 Ocak 2023 Salı

Trafik güvenliği ve ehliyet affı



23 Ocak 2023 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı ehliyet affının geldiğini müjdeledi. Yaptığı açıklamada, "Yapacağımız düzenlemeyle sürücülerimizin alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı Kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerinden kaynaklanan ceza puanlarını siliyoruz. 2,5 milyon sürücümüzün ceza puanının silinmesi ve 10 bine yakın ehliyetin iade edilecek sürecin hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı." Bu haber ile birlikte sosyal medyada  "alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı Kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerinden kaynaklanan ceza puanlarını da silin" mesajları yayınlanmaya başladı.

"Trafik güvenliği, trafikte ölüm veya ciddi biçimde yaralanmaları önlemek için kullanılan yöntem ve önlemlerdir. Trafik güvenliği, hız sınırları, herhangi bir madde etkisi altında araç kullanma yasağı ve trafik ışıkları ve kavşaklar gibi kontrol sistemleri gibi kuralları içerir" ditye tanımlanmaktadır. 

2021/2 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi (2021-2030) ve Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı (2021-2023) ile İlgili 2021/2 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde yayınlanmış olan ve Amaç kısmında yer alan, 

"Karayolu trafiğinin daha güvenli hale gelebilmesi İçin trafik güvenliği konusunda yürütülen tüm hizmetlerin güvenli sistem yaklaşımı çerçevesinde, kurumsal sorumlulukların bilincinde, sürekli, düzenli, etkili ve uyum içerisinde sunulması esastır.

Bu yaklaşım esas alınarak hazırlanan ve yeni dönemin yol haritası olarak kabul edilen Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi (2021-2030) ile birlikte insanın hata yapabileceği gerçeğinden hareketle, insanları hata yapmayacak hale getirmenin yanı sıra, trafikteki olası hataları telafi edecek bir sistem geliştirilmesi ve sistemi oluşturan tüm unsurların gerekli sorumlulukları yüklenerek sistemin tamamının güçlendirilmesi sağlanacaktır.

Ülkemizde yaşayan herkesin yaya, sürücü ve yolcu olarak, bir şekilde, günlük hayatın akışı sırasında trafik içerisinde olduğu düşünüldüğünde, oluşturulan Strateji Belgesi ile toplumda yaşayan tüm insanların yaşama hakkı ve seyahat hürriyeti gibi temel hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla da çok boyuttu ve çok çeşitli tedbirler planlanmıştır.

Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi (2021-2030) İle ulaşılmak istenen nihai hedef; etkili iletişim mekanizmalarının kurulması, işbirliği ve koordinasyona dayalı olarak sorumluluk, görev ve yetkilerin kullanılmasını sağlayarak “Trafik Güvenliğinde Sorumluluk Paylaşımı” anlayışını geliştirmek suretiyle belirlenen hedefler aracılığıyla trafik kazaları nedeniyle can kaybının yaşanmadığı ve ciddi derecede yaralanmaların meydana gelmediği bir Türkiye’dir. Bu çerçevede; 2030 yılına kadar trafik kazaları neticesinde meydana gelen can kayıplarının %50 azaltılması, 2050 yılına kadar can kaybının olmadığı bir trafik sisteminin vatandaşlarımıza sunulması öngörülmektedir.

Karayolları trafik güvenliğine yönelik tüm çalışmalar bir bütünlük içerisinde İçişleri Bakanlığının koordinasyonunda gerçekleştirilecektir.

3. Kapsam

Bu Genelge, Birleşmiş Milletlerin “Trafikteki can kayıplarının ve ciddi yaralanmaların 2030 yılına kadar %50 oranında azaltılması ve 2050 yılına kadar sıfırlanması ” hedefinin ülkemizde de gerçekleştirilmesine yönelik olarak 2021 ile 2030 yılları arasında trafik güvenliği konusunda atılacak adımlara uygun müdahale ve tedbirleri, Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı (2021-2023) ile hazırlanacak olan 2024-2027 ve 2028-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planlarının hayata geçirilmesini kapsamaktadır." 

Tüm dünyanın olduğu gibi trafik çarpışmaları, karayolu ölüm ve yaralanmaları bizim ülkemizin de en önemli sorunlarından birisidir. Önemsenir gibi gözüküp, halının altına süpürülen,  "mış" gibi çözümlerle geçiştirilip çözümsüz bırakılan bir sorunumuzdur. 

Trafik ceza puanlarının silinmesi ve ehliyet affı getirilmesi “Trafik Güvenliğinde Sorumluluk Paylaşımı” olabilir mi? 

Trafik güvenliğini etkin bir strateji belgesi ile çözümlemek için yola çıkmış bir ülke için, "güvenli sistem yaklaşımı çerçevesinde, kurumsal sorumlulukların bilincinde, sürekli, düzenli, etkili ve uyum içerisinde sunulması esastır" ilkesi çerçevesinde ehliyet affı güvenli sistem yaklaşımını getirir mi?  

"Trafikteki olası hataları telafi edecek bir sistem geliştirilmesi ve sistemi oluşturan tüm unsurların gerekli sorumlulukları yüklenerek sistemin tamamının güçlendirilmesi sağlanacaktır." kısmında geçen trafikteki olası hataların telafisi trafik ceza puanlarının silinmesi midir?

İnsan odaklı, insan yaşamının değerini öncelik alan güvenli trafik sisteminde kırmızı ışıkta geçen, trafik güvenliğini tehlikeye atan davranışlardan ötürü ceza puanı alan, kurallara uymayan ehliyet sahiplerini ödüllendirmiş olmuyor muyuz şimdi? Kurallara uyan, insan yaşamını öncelik alan sürücülere haksızlık değil mi bu?

Trafik davalarında yargı tarafından verilen ödül gibi cezalar azaltılsın ve kural cezaları yargı safhasında  yer alsın derken, ehliyet affı ile nasıl yapacağız bunu? Kural tanımazları ödüllendirerek nasıl sağlayacağız trafik güvenliğini? Yollarda hayatını kaybeden onca insana, sakat kalan, yaralanan insanlara nasıl diyeceğiz "biz trafik güvenliğini sağlamak için çalışıyoruz..."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder