2 Kasım 2014 Pazar

Taksit taksit ölüyoruz yollarda…

Biz her gün yollarda ölüyoruz, teker teker ve  taksit taksit.
Toplu ölümler olduğu zaman dikkat çekiyoruz.
 Isparta yalvaç 17 kişi hayatını kaybetti, o zaman gündemde yer buldu.  Oysa 25 kişilik araca 70 kişi biniyormuş, o gün 46 kişi binmiş. Freni patlamış, yolcular tarım işçileri, mecbur binecek, ekmek parası çünkü.
 Bu gün Kayseri, Bünyan İlçesinde tarım işçilerini taşıyan kamyonet, karşı yönden gelen başka bir kamyonetle çarpıştı.  2 kişi öldü, 11 kişi yaralandı.
Aksam saatlerinde başlayan kar yağışı sebebiyle Ilgaz Dağları'nda karayolu buzlanmış, buzlanan yolda 1 kamyon, 1 minibüs ve 5 otomobil birbirine girmiş, Çankırı'nın Atkaracalar ilçesi yakınlarında 2 kişi ölmüş, 6’sı ağır  16 kişi yaralanmış.
Biz taksit taksit yollarda ölüyoruz. İki gün gündemde yer alıyor , denetimler başlıyor ve sonra yine bitiyor ama biz ölmeye devam ediyoruz. Emniyet Gene l Müdürlüğünün resmi rakamlarına göre yollarda  3.685 kişi hayatını kaybetmiş ama bu sadece olay anındaki kayıpları kapsıyor.  Uzmanlar gerçek rakamın 2.5 katı olduğunu söylüyorlar. Yani en az 10.000 kişi yollarda hayatını kaybediyor.
FEVR Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonunun  2013  verilerine göre Karayolu trafik ölümleri ve yaralanmaları yıllık 250 milyon euro’ya denk olduğu tahmin ediliyor. Güvensiz yolların zararı 2014 ETSC verilerine göre, bir  yaşam kaybının maliyeti: 1,8 Milyon Euro. Bir kişi yollarda hayatını kaybediyor, ailesi, arkadaşları, işi ve çevresi de o kişiyi kaybediyor. Risk raporu çıkaran kuruluşlar bu maliyeti düşünüyor mu? Bir kişinin yaşamını kaybetmesi ile pek çok kişinin hayatı değişiyor, bunu gören var mı acaba?
Dumansız hava sahasına gösterilen önem trafik çarpışmalarına gösterilseydi acaba kaç hayat kurtulurdu?
Biz taksit taksit ölüyoruz yollarda ve kader diyoruz!
·         Biz trafik kazası demiyoruz çünkü “kaza” kelimesi baştan affetmeyi öngörüyor. Oysa yaşananların hepsi dikkatsizlik ve sorumsuzluk nedeni ile meydana geliyor. Kırmızı ışıkta geçerseniz, bir çarpışmaya neden olursunuz, hızınızı kontrol edemeyecek şekilde artırırsanız, istenmeyecek sonuçları ortaya çıkarırsınız, en basit önlem olan emniyet kemerinizi takmazsanız, çarpışma sırasında  yaralanma ya da ölüm riskini %40-%65 oranında artırırsınız ve birisine çarpıp kaçarsanız “bir insanın yaşam hakkını elinden alırsınız”. Biraz dikkat etsek, önce kendi güvenliğimizi düşünsek, kendi sorumluluğumuzu anlasak ve bizim başımıza gelmez demesek belki de yollarda bu kadar çok kayıp vermeyiz.
·         Çarpıp kaçmak bir kaza değil, bir insanın yaşam hakkını elinden almaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder