23 Ocak 2013 Çarşamba

Açık Radyo, 2012 Yılı İstanbul Trafik Cezaları ve Namık Kemal Üniversitesi Hurda Araçlar ile Trafik Kurtarma Eğitimleri 

Karlı, buzlu, soğuk ama rahat trafiği olan bir günde 2013 yılının ilk "Traji trafikten beşeri trafiğe" programını yaptım. 2 Ocak 2013 tarihinde gazetelerde İstanbul valisi Sayın Hüseyin  Avni Mutlu'nun  açıklamaları benim programın ilk bölüm konusu oldu.  İstanbul'da 2012 yılında toplam  48 bin 775 trafik çarpışması meydana gelmiş yani günde 134 trafik çarpışması . Bu kazalar sonucu  222 kişi hayatını kaybetmiş, 21 bin 326 kişinin ise yaralanmış. Ama bu kayıp rakamı sadece olay yerinde hayatını kaybedenleri kapsıyor, hastanede yada sonrasında çarpışmaya bağlı olarak olan kayıplar bu sayıya dahil değil ve uzmanların söylemi resmi rakamların 3 katı oluyor gerçek kayıp rakamları. Geçen yıl aşırı hızdan 424 bin 760 sürücüye ve alkollü araç kullanmaktan 44 bin 735 sürücüye işlem yapılmış..
İstanbul'da ehliyeti olanların sayısı 4 milyon 925 bin 847, araç sayısı ise 3 milyon 112 bin 770. Ama köprü trafiğine girdiğimiz zaman, araç sayısını 10 milyon gibi görüyorum ben. Alkol ile ilgili denetimler çok ciddi olarak yapılıyor artık ve bu nedenle de insanlar içki içtikleri zaman araç kullanmaktan vazgeçmeye başladılar.    Kırmızı ışık ihlali yapan 271 bin 452 sürücüye ceza kesilmiş. Emniyet şeridi ihlali yapan 434 bin 268 sürücüye trafik cezası uygulanmış.  Aşırı hızdan 424 bin 760, alkollü araç kullanmaktan 44 bin 735 sürücüye işlem yapılmış.  Araç kullanırken cep telefonu ile konuşan 209 bin 235, emniyet kemeri takmayan 75 bin 949 kişiye de cezai işlem yapılmış. Yasak parklanmadan 474 bin 260, fazla tonajdan 11 bin 575 araca cezai işlem uygulanmış.  Fazla yolcu nedeniyle 41 bin 676, korsan taşımacılıkta 11 bin 195 işlem yapıldı. Diğer denetimlerde ilave edildiğinde 2012 yılında 2 milyon 719 bin 948 trafik ceza işlemi uygulanmış.
Yine bu hafta yayınlanan diğer bir haberde de otobüslere de artık uçaklardaki gibi "kara kutu" konacağı ve bu kutuyu koyan otobüslerin sigorta poliçelerinde bir indirim uygulanacağı haberiydi. Özellikle trafik güvenliği ve kazaların oluş nedeni ile ilgili çok önemli bir uygulama olacak kara kutu, turist otobüsleri için de çok önemli olacaktır. Çünkü yabancı turist gideceği ülkede güvenlik kriterlerinin de tam olmasını istiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı daha önceki yönetmeliklerinde sadece konfor koşulunu otobüslerde göz önünde tutuyordu. Yeni hazırlanan yönetmelikte ise konfor yanında güvenlik ve emniyet koşulu da aranacakmış artık. Biraz geç de olsa yönetmelikler düzeliyor sanırım.
Programın ikinci bölümünde ise Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Görevlisi Özgün geyiktepe, telefon ile programa katıldı. Özgün Bey ararlık ayında Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği web sitesi üzerinden bir mail göndermişti bana. Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümünde, hurda araçlarla trafik çarpışması sonrasında kurtarma eğitimi verdiklerini ve hurda araç bulamadıklarını, bu konuda yardımcı olup olmayacağımı sormuştu. ben de kendisini programa davet ettim. 3 yıldır bu dersi yapıyorlarmış. Her yıl 35 öğrenci alıyormuş bu dersi ve yılda 10 adet hurda araç kullanıyorlarmış. Hurda araçlarla çeşitli çarpışmaları hazırlayıp, yaralıyı kurtarma çalışmalarını öğrencilere uygulamalı olarak öğretiyorlarmış. Çok önemli bir uygulama bence ve Türkiye'de 9 üniversitede bu bölüm varmış ama sadece Namık kemal Üniversitesi uygulamalı ders yaptırıyormuş. Almanya'da bu dersin sağlam araçlarla yapıldığını programda belirtti Özgün Bey. Araçları yalvar yakar ve büyük çoğunluğunu para ile temin edip, bir de nakliyesini de kendileri yapıyorlarmış. Bir sürü fon var açıkta gezinen ve bu konu ile ilgili de para harcayan bir sürü kurum var. Özellikle sigorta şirketleri bu konuda destek olabilir diye düşünüyorum. ben de birkaç firmaya Özgün beyin sunum dosyasını göndereceğim. Ve trafik çarpışmalarında pek çok kişi kurtarma sırasında hayatını kaybediyor. Bu uygulama her tarafa yayılsa ve basit olarak ilk yardım eğitimlerinde verilse ne iyi olur. Bir devlet üniversitesi sadece kendi olanakları ile böyle bir ders hazırlıyor ve kimsenin umru olmuyor... Sonra da kazaları azaltmak için çalışıyoruz diye karar vericiler konuşuyor!!!
Özgün bey bir günlük bir çalışma programı hazırlayıp duyuracak ve istekliler ile birlikte hurda araçlarla yarılı kurtarma eğitimine gideceğiz. Bana bilgi geldiği zaman buradan paylaşacağım, gelmek isteyenleri bekliyoruz. Kazasız günler dileği ile hoşçakalın.
9 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder